Kemija v šoli in družbi

Leto: 1996
Mesec: junij
Številka: 2

Naročilo na revijo

Kazalo in povzetek vsebine

Zgodba o whisyju

avtor: Marin Berovič

Uisge beatha, (aquavite, water of life), voda ali bolje rečeno tekočina življenja oziroma staro keltsko ime za whisky. Čeprav pripisujejo glavno vlogo pri tradiciji škotskega whisky-a svetemu Patricku, ki naj bi v petem stoletju našega štetja prenesel umetnost destiliranja whisky-a na Škotsko, je zelo verjetno, da je iznajdba alkoholne destilacije arabskega izvora!

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Odkrivanje kemijskih elementov

avtor: T. Cvirk, V. Ferk, K. Godec, M. Kogovšek, M.S. Podpečan, P. Potokar

Velik prispevek k razvoju kemije je v tem obdobju prispevala vrsta slavnih kemikov.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Primerjalna analiza rezultatov testov organske kemije

avtor: J. Čuvan, M. Vrtačnik

Konec šolskega leta 1994/95 je bilo organizirano državno srecanje iz osnov kemije za ucence osnovnih šol in dijake srednjih šol. Tekmovanje za Preglova priznanja in plakete je potekalo v okviru gibanja Znanost mladini in Slovenskega kemijskega društva, v organizaciji Naravoslovnotehniške fakultete (NTF), Oddelka za kemijsko izobraževanje in informatiko, ter Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Eterična olja

avtor: Dunja Gregorič

Danes je poznanih okoli 3000 vrst eteričnih olj, od katerih jih ima le 150 praktični pomen. Eterična olja so hlapna, dišeča olja. Pri sobni temperaturi so večinoma tekoča. Sestavlja jih lahko do 200 organskih komponent, vendar so tudi taka, ki jih sestavlja le ena. Najdemo jih skoncentrirana v enem ali več delih rastlin: v cvetovih, listih, koreninah, plodovih, skorji, steblu in smolah.3,5

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Zdravstveni vidiki onesnaženosti okolja

avtor: Alenka Lestan

Človek s svojimi nesmotrnimi posegi v okolje povzroča posredno škodo tudi sebi. Tu mislimo onesnaženje zraka, vode in zemlje, s čimer se ukvarja ekologija.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.