Kemija v šoli in družbi

Leto: 2024
Mesec: januar-december
Številka: 1

Naročilo na revijo

Kazalo in povzetek vsebine

Superkritična kromatografija v povezavi z masno spektrometrijo

avtor: Gal Slaček, Maša Knez Marevci

Življenja brez dobre in kvalitetne analize si dandanes ne moremo več predstavljati. Razvijajo se nove aplikacije, novi materiali, nove substance, katere je potrebno analizirati, saj nam zgolj njihov obstoj ne pove prav veliko. Ker pa je tako kot drugod tudi v kemiji želja po uporabi zelene kemije in zmanjšanju vpliva na okolje, prihajajo v ospredje zelene tehnike in superkritična kromatografija v povezavi z masno spektrometrijo je ena izmed njih. Superkritična kromatografija v povezavi z masno spektrometrijo (SFCMS) je analizna tehnika, ki temelji na uporabi superkritičnih fluidov kot mobilne faze za prenašaje komponent po koloni in njihovo identifikacijo s pomočjo masne spektrometrije. Superkritična tekočina je snov, ki se nahaja v stanju nad kritično točko in ima lastnosti tako plina kot tekočine. Kombinacija SFCMS omogoča določevanje različnih vrst spojin (npr. maščobne kisline, farmacevtske učinkovine, naravne izvlečke). Povezovanje SFC z MS ne zahteva več posebnega tehničnega znanja, je pa potrebno pred vstopom v vir ionizacije superkritični fluid tlačno razbremenit. S tem razlogom je bilo razvitih pet različnih konfiguracij in dve od teh sta danes komercialno dostopni. Zaradi povečanja števila novih aplikacij in področja uporabe (predvsem v forenzičnih analizah, farmaciji in analizah proti dopingu) se področje SFCMS nenehno razvija. Članek predstavlja pregled razvoja tehnologij SFC, povezovanja SFC z MS in uporabo le tega v sedanjih in novih aplikacijah.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Silina in indigo

avtor: Zdenko Kolarič

Silina je dvoletnica, prvo leto požene listje, ki vsebujejo indigotin za barvanje. V eksperimentalnem delu smo pridobili iz siline indigo, spoznali barvanje in lastnosti indiga.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Poskusi z zelenim in črnim čajem

avtor: Zdenko Kolarič

Pravi čaj vsebuje polifenole, aminokisline, ogljikove hidrate, lipide in alkaloide. Napitek nas poživi, ima tudi dober vpliv na zdravje, zanimiv pa je za eksperimentalno delo v kemiji.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Mikrobna proizvodnja probiotikov

avtor: Maja Helbel, Maja Leitgeib, Mateja Primožič

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki v ustreznih količinah koristijo zdravju gostitelja. Glavni skupini probiotikov sta Lactobacillus in Bifidobacterium, probiotični potencial pa izkazujejo tudi Pediococcus, Lactococcus, Bacillus in kvasovke. Nekateri probiotični sevi imajo močne protivnetne, protialergijske in druge pomembne lastnosti. Poleg tega uživanje mlečnih in nemlečnih izdelkov spodbuja imuniteto na različne načine. Proizvodni proces probiotikov vključuje več stopenj, ki zagotavljajo čistost, učinkovitost in stabilnost končnega izdelka. Pomembna je predvsem izbira sevov probiotičnih bakterij ali kvasovk, ki so dokazano koristni za zdravje.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Mikrobni pigmenti: sinteza in uporaba

avtor: Irena Ačko, Maja Leitgeb, Mateja Primožič

Mikrobni pigmenti so naravna barvila, ki jih proizvajajo mikroorganizmi, kot so bakterije, glive in mikroalge. Vedno bolj se uporabljajo kot trajnostna in okolju prijazna alternativa sintetičnim pigmentom v različnih panogah živilska, kozmetična, tekstilna industrija. Mikrobni pigmenti imajo v primerjavi s sintetičnimi pigmenti več prednosti, kot so biološka razgradljivost, netoksičnost in enostavna proizvodnja z uporabo cenovno ugodnih substratov. Na sintezo mikrobnih pigmentov vpliva več dejavnikov, vključno izbira seva, optimizacija gojišča in pogoji fermentacije. Pomembni koraki pri proizvodnji mikrobnih pigmentov so tudi ekstrakcija, čiščenje in karakterizacija pigmentov. Identificiranih in okarakteriziranih je bilo že več mikrobnih pigmentov, vključno s karotenoidi, antocianini, melanini in flavonoidi. Le ti izkazujejo funkcionalne lastnosti, kot so antioksidativno, protimikrobno in protirakavo delovanje. Prihodnje raziskave na tem področju se bodo osredotočile na razvoj učinkovitih in stroškovno ugodnih postopkov za proizvodnjo mikrobnih pigmentov ter raziskovanje njihove možne uporabe v različnih industrijah.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.