Kemija v šoli in družbi

Leto: 2019
Mesec: januar-december
Številka: 1

Naročilo na revijo

Kazalo in povzetek vsebine

Vpliv ultrazvoka na katalitske reakcije

avtor: Zdenko Kolarič

V članku je predstavljeno delovanje ultrazvoka v raztopinah in posledično fizikalnokemijsko delovanje v katalitskih reakcijah oksidacije SO2 v simuliranih postopkih prisilne oksidacije v mokro kalcitnem postopku.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Nesteroidne protivnetne učinkovine

avtor: Eva Gider, Maja Leitgeb

Nesteoridne protivnetne učinkovine ali nesteroidni antiflogistiki (NSAIDs) so učinkovine za lajšanje simptomov različnih vnetij. Znano je, da delujejo kot zaviralci aktivnosti ciklooksigenaznih encimov, ki so vključeni v sintezo ključnih bioloških molekul. Zaradi širokega spektra uporabe, spadajo NSAIDs med najpogosteje uporabljena zdravila.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Periodni sistem elementov - 150-letnik, ki je še vedno živahen

avtor: Iztok Turel

Razvrstitev kemijskih elementov v smiselno celoto je zaposlovala mnoge raziskovalce v 18. in 19. stoletju, a ta naloga nikakor ni bila enostavna. Trdi oreh je leta 1869 najbolj zadovoljivo strl šele ruski kemik D. I. Mendelejev. V prispevku je na kratko prikazan zgodovinski okvir, pa tudi kaj se danes dogaja v periodnem sistemu elementov. Povezava kemije in filatelije je pogosta in uporabna tudi za pedagoško delo, zato sem v članek vključil tudi nekaj takšnih gradiv.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.